top of page
  • Writer's pictureEesti vaimse tervise ja heaolu koalitsioon VATEK

Kogenud diplomaadist saab Eesti vaimse tervise valdkonna eestseisja

Pressiteade

23.08.2024



Eesti vaimse tervise valdkonda ühendavat katusorganisatsiooni VATEK – Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsioon – asub 26. augustist juhtima Anneli Vares. Enam kui 20 aastat Välisministeeriumis diplomaadina töötanud Vares on esindanud Eestit muu hulgas humanitaar- ja rändeteemadel ning asub nüüd koordineerima vaimse tervise valdkonna organisatsioonide koostööd ja huvikaitset.


Koalitsiooni senise tegevjuhi Ott Oja sõnul on mantlipärija kogemustepagas vaimse tervise valdkonnale suur võit: "Anneli on varasemalt seisnud Eesti huvide eest kõrgeimal rahvusvahelisel tasemel. See kaalukas kogemus on tugev eeldus, et nüüd seista inimeste vaimse tervise eest Eesti riigis."


Enne diplomaadina töötamist ehitas Vares 1990ndatel üles Saue linna sotsiaalteenuste süsteemi ning sai ühtlasi linna sotsiaalteenuste osakonna esimeseks juhiks. 2022. aastal Ukrainas toimuva Vene agressiooni esimestel nädalatel asus ta juhtima ÜRO Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) Eesti esindust, kus pööras suurt tähelepanu nii pagulaste kui ka eesliini töötajate vaimsele tervisele.


"Olen vaimse tervisega seonduva vastu alati suurt huvi tundnud ning soovinud selle valdkonna edendamisse panustada. Globaalne pandeemia andis mulle lõpliku vajamineva tõuke ja astusin 2021. aastal Tartu Ülikooli, et psühholoogiat õppida. Oma äsjaste õpingute ja varasema töökogemuse ühildamisel liikmete ekspertteadmistega suudame kindlasti VATEKi missiooni edukalt ellu viia edaspidigi," selgitab Vares.


Varese hinnangul on Eestis vaimse tervise valdkonnas viimastel aastatel väga palju ära tehtud, kuid arenguruumi veel on – endiselt napib spetsialiste, vaimse tervise süsteem on killustunud ning aastakümneid alarahastatud. Varese sõnul tuleb veelgi rohkem tähelepanu ja tähtsust omistada probleemide ennetamisele ning näeb selles suurt rolli just poliitikakujundajatel. "Minu peamine märksõna saab kindlasti olema koostöö," kinnitab ta.


VATEK on avalikes huvides tegutsev katusorganisatsioon, mille eesmärgiks on edendada Eesti elanikkonna vaimset tervist ja heaolu. Selle nimel arendatakse organisatsioonide ja spetsialistide vahelist koostööd ning suunatakse valdkondlikku poliitikat. VATEKi liikmeskonda kuulub enam kui poolsada vaimse tervise valdkonna organisatsiooni, kellelt nõutakse valdkondliku eetikakoodeksi järgimist.

Comments


bottom of page