top of page
  • Writer's pictureEesti vaimse tervise ja heaolu koalitsioon VATEK

VAimse TErvise Klubi – juuni 2024



12. juunil toimus hooaja viimane klubiõhtu. Sel korral jagasid osalejad häälepaelte soojendamiseks, mida keegi suvelt ootab ja kuidas seda saavutab. Töisema suve puhul inspireeris lubadus iseendale, et ka puhkuste perioodil jääks töögraafik jõukohaseks. Avastusrõõmu pakkus aga mõte suvisest geopeitusest, mida saab ka terve perega proovida.


Ott Oja, VATEK:


  • Tulemas on suvehooaeg: järgmine VAimse TErvise Klubi toimub septembris. Uudiskiri ilmub juulis ja augustis kord kuus.

  • Toimus VATEKi üldkoosolek. Kinnitasime majandusaasta aruande ning valisime ülitihedas rebimises nõukogu kuuendaks liikmeks Eesti Pereteraapia Ühingu.

  • Vahendasime MetoKval uuringumeeskonna sisendipalve oma liikmetele

    • 18. juunini saab anda kommentaare ja täiendusi koostöödokumendile, milles on kaardistatud valdkonna tegevused, teenused ja rollid. Paljud on seda ka juba teinud – oleme ääretult tänulikud osavõtlikkuse eest!

  • Sõlmisime nn hea tahte koostööleppe Tallinna Tervishoiu Kõrgkooliga


Triinu Täht, Sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakond:

  • Esimene kärpelõige on nüüd ära tehtud. Meie osakonnale tuli see tervikpildis pigem valutu, kuna VTO-s on baas madal ega ole eriti väljakujunenud eelarvelisi püsitegevusi. Rõõmustamiseks siiski põhjust pole, sest muud teenused, mis aitavad toetada vaimset tervist, on ohutsoonis. Näiteks perelepituse ja huvihariduse mahu vähendamine mõjutavad samuti rahva vaimset tervist.

  • Kriisis psühhosotsiaalse abi tagamise tegevused on aktiveerunud. Käimas on rahvusvaheline koostöö ÜRO-ga, veebileht on uuendamisel.

  • Palliatiivravi töörühm töötab aktiivselt edasi. Hetkel on laual ravimiteemad (sh valuravi). Läbivalt on kõigis aruteludes sees ka vaimse tervise komponent. 

  • Laste vaimse tervise uuringu küsitluse osa on lõppenud. Valim jäi alla 700, lõplikult ei ole veel otsustanud, aga ilmselt lisavalimi peale ei lähe.


Sandra Tsernant, Kogemusnõustajate Koda: Kas SoMi vaatest saaksid VATEKi liikmed oma avalikes sõnumites valdkonda toetada kärbete valguses, n-ö survet avaldada?


Triinu Täht, Sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakond: Mõnda konkreetset jutupunkti või teemat välja tuua hetkel ei oska, millest kõige rohkem kasu oleks.


Ott Oja, VATEK: Kui siis tasub pigem üldist narratiivi vaidlustada, et need kärped olid vältimatud, sh abi kättesaadavuse ja toetuste arvelt.



ARUTELU: Alkoholipoliitikast Eestis



Lauri Beekmann, Eesti tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koda:



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page